Model PlayStation: PSP Slim & Lite
Wysłany: 2008-01-04, 15:20 Emulacja GT (PS2) na PC
Któż by nie chciał pograć w GT3 nie mając konsoli...Wiele jest takich osób, w tym ja. W tej poradniko-opowieści pokaże wam, jak wyemulować na PC GT3...Trzeba mieć megawypas sprzęt, od tego zacznijmy Ja mam całkiem niezły...Zobaczcie sami.
Testowane na:
-Intel Core 2 Duo E6750 2.66 MHZ @ 3022 MHZ (podkręcony)
-4GB Ram
-Palit 8600GT 512mb (także podkręcony - normalnie 540/1400, po podkręceniu 660/1580).
Najpierw ściągamy program PCSX 0.9.4 i bios, szukajcie sami Potem wrzućcie bios do katalgo pcsx094\bios. Zaczynamy.
1. Ustawcie język polski
Teraz ustawienia w zakładce "Konfiguracja".
1. Kilknijcie "Konfiguruj" i ustawcie wtyczki takie jak tutaj:
2. Wchodzicie w zakłądkę grafika i ustawiacie tak jak na obrazku:
3. Opcje z boku są po to, by je ustawić jak wystąpią jakieś błędy w grafice, jednak ja sprawdzając je nie natknąłem się na taki całkowicie pozbawiający gt błędów, więc nie mam żadnego.
4. W opcjach "Kontrolery" każdy sobie poradzi - ustawiamy je według uznania.
5.w Cdvdrom ustawiamy tak:
, gdzie ścieżka na obrazu prowadzi do pliku ISO, lub innego obrazu z GT3
6. W DEV9 nie zmieniamy nic (bo się nie da ).
7. W Usb jest tylko jedna opcja, musi być ODZNACZONA.
8. Firewire jak wyżej.
9. W kartach pamięci nie robimy nic - samo się skonfiguruje.
10. W ustawieniach procesora dajemy tak:
Jeśli wasz procesor jest np. jednordzeniowy, odznaczacie tryb dwujądrowy .
11. W zakładce łątki możemy sprawdzić listę dostępnych łatek.
W ustawieniach ROZNE włączamy łątki i wyłączamy konsolę (bo po co;p).
To są ustawienia chyba najbardziej optymalne dla większości gier. Jak narazie działa na nich Tekken 4 i GT3 (za chwilę zobaczycie jak). Innych gierek nie sprawdzałem (Tekken 5 nie chodzi, może na innych, ale nie testowałem).
Niestety, na sprzęcie takim jak mój grą zbytnio się nie nacieszycie. Podczas wyścigu góra 20fps, w wyborze auta niekiedy 40...A zresztą, zobaczcie sami
Jak wyłączyłem dźwięk w emulatorze to miałem kilka FPS więcej...Gra chodziła płynnie (czyt. bez ścięć), ale za wolno
Może jak pokombinuje dłużej z ustawieniami to coś więcej wycisnę.
Macie jakieś pytania, komentarze - walcie w tym temacie.
Model PlayStation: SCPH-102C & SCPH-77004 Pomógł: 2 razy Posty: 163
Wysłany: 2008-01-04, 15:47
Nieźle! ale jednak i tak mało jest tych ftp. Emulacja PS2 opłaca się tylko i wyłącznie gdy JUŻ mamy dobrego kompa i nie chcemy wydać głupich 200-300 zł na PS2, chcemy aby nie było tego klimatu siedzenia przed dużym TV na miękkiej i wygodnej sofie, dotykaniem oryginalnego pada i delektowania się muzyką w świetnej jakości wydobywającej się z twojego zestawu kina domowego lub innego sprzętu audio. Nie opłaca się oczywiście gdy chcemy kupić PC tylko i wyłącznie do PS2, bo kupno kompa za 2500 zł zamiast konsoli za 200, góra, 600 zł jest idiotyczne.
Jak możesz to podeślij mi emu na PW i wrzucę na serwer. Będzie łatwiej do pobrania ^_^
_________________ Zarejestruj się na forum. To trwa mniej niż 20 sekund* !
*potwierdzone naukowo LFS na GranTurismo.com.pl? Czemu nie! Więcej info tutaj
Model PlayStation: SCPH-102C & SCPH-77004 Pomógł: 2 razy Posty: 163
Wysłany: 2008-01-04, 20:53
jakieś 2 fps zapewne ;]
_________________ Zarejestruj się na forum. To trwa mniej niż 20 sekund* !
*potwierdzone naukowo LFS na GranTurismo.com.pl? Czemu nie! Więcej info tutaj
Model PlayStation: PSP Slim & Lite
Wysłany: 2008-01-04, 21:36
Gnapek napisał/a:
Tak ale na emulatorze PSX masz czasem jakieś krzaczki i to nie jest to samo co na PlayStation
Chyba ty! Ja nigdy nie miałem krzaczków, a konfig zajął mi kilka minut. Po co kupować psx :p?
Niestety, po męczeniu się z konfiguracją PCSX2 o emulacji gt3 moge na razie zapomnieć...Może za kilka miesięcy kupie czterordzeniowy procek i wtedy ruszy przy 50fps
_________________ Pomagam tylko na forum - od tego ono jest. Jeśli dostanę wiadomość z prośbą o pomoc - zignoruję.
Model PlayStation: PSX scph 7502
Wysłany: 2008-01-04, 23:09
Gnapek, jak masz viste (wio), w co wątpie, to możesz spróbować na pluginie gsdx10, podobno osiąga sie na tej wtyczce nawet kilkudziesięcio procentowy wzrost FPSów, choć przy 3-5 to dużo nie wyjdzie
Model PlayStation: SCPH-7502 C i SCPH-75004
Wysłany: 2008-01-04, 23:41
Nie nie to skórka visty (VistaMizer 2), ale Viste (prawdziwą) miałem gdzieś tydzien temu a i karta jakby co nie obsluguje dx10 max dx9 z pixel shaderami 2.0