Model PlayStation: PSP Slim & Lite
Wysłany: 2008-07-31, 21:06 Co was najbardziej rozczarowało w GT5: Prologue ?
Pytanie jak w temacie. Skierowany jest do ludzi, którzy grali w najnowszy Prolog, ale takze co widzeili itd. Zacznę.
No więc idę sobie do Avansu (mam blisko, chciałem na aparaty popatrzeć). Patrzę z daleka, stoi LCD FULL HD Sony Bravia, a na nim odpalone GT5. Wrescie ja na zywo zobacze, pomyslalem. Podchodzę i...Przeżyłem szok. Przecież ta grafika jest słaba! Słabe otoczenie, okropne tekstury drzew, brak antyaliasingu, a co za tym idzie schody jak cholera. Gra NIE wygląda tak jak na screenach...Pomyslalem sobie co ludzie w tej grafice widzą? Fotorealizm? Chyba tylko screeny widzieli...Jak podszedłem to było cos takiego mniej wiecej (nie o grafike chodzi, tylko o to, co na ekranie sie znajdowało):
Moze bylo cos zle ustawione w opcjach ps3, nie wiem.
Za chwile przychodze, jest wyścig (replay, nie pamietam jakie auta). Juz nie o grafice, ale o samej grze. Ta gra nie ma dynamiki niestety...Nie wiem, moze to najslabsze auta byly, nie pamietam. z tego co widzialem nie czuc predkosci
Z tego co widzialem to ten Prolog wcalae taki rewelacyjny nie jest, moze zmienie zdanie jak zagram, moze pelna wersja bedzie lepsza, nie wiem. Ogolnie nie widze powodu, zebym kupowal PS3 dla GT5.
fakt. dynamizm w tej grze jest mniejszy od tetrisa czy simsów.
to nie jest pierwsze narzekanie na schodki. będe miał okazję zobaczyć na żywo to też poopowiadam i równiez podzielam zdanie ze ps3 dla gt5p nie warto kupić.
co do schodów. możliwe że w telewizorze odpalili 720i albo 720p zamiast 1080p...
Model PlayStation: SCPH-102C & SCPH-77004 Pomógł: 2 razy Posty: 163
Wysłany: 2008-08-01, 00:11
victor_c napisał/a:
co do schodów. możliwe że w telewizorze odpalili 720i albo 720p zamiast 1080p...
nie koniecznie. Z tego co wiem w odpalonym trybie 1080p AA jest ustawiony na 2x. Gdy gre odpalamy w 720p/i to jest wtedy AAx4
Kamil 13 napisał/a:
Za chwile przychodze, jest wyścig (replay, nie pamietam jakie auta). Juz nie o grafice, ale o samej grze.
Co do dynamiki. No powiedzmy sobie szczerze - które GT (od GT3 włącznie) ma dynamikę? W GT4 wszystko się szybko rusza tylko wtedy, gdy wpadamy w poślizg i się rozbijamy na bandzie.
Poza tym w GT5P podczas replay'u (a o to chyba Ci chodzi, tak to odebrałem) gra wyświetla obraz w 30 fps'ach. TAK! W momencie gdzie mamy czas na jaranie się obrazem grafika zwalnia dwukrotnie ! (podczas wyścigu rzekomo mamy 60 fps'ów )
_________________ Zarejestruj się na forum. To trwa mniej niż 20 sekund* !
*potwierdzone naukowo LFS na GranTurismo.com.pl? Czemu nie! Więcej info tutaj
Model PlayStation: PSP Slim & Lite
Wysłany: 2008-08-01, 01:46
stodola napisał/a:
nie koniecznie. Z tego co wiem w odpalonym trybie 1080p AA jest ustawiony na 2x. Gdy gre odpalamy w 720p/i to jest wtedy AAx4
Dlatego lepiej miec telewizor HD Ready
stodola napisał/a:
Co do dynamiki. No powiedzmy sobie szczerze - które GT (od GT3 włącznie) ma dynamikę? W GT4 wszystko się szybko rusza tylko wtedy, gdy wpadamy w poślizg i się rozbijamy na bandzie.
No niestety żadne. I właśnie ten element mogliby poprawić w GT5. Jeśli rozmawiamy o smymulatorach (którym GT5 chyba jest, z tego co slyszalem), to naprawde porządną dynamike ma GTR2. Tam czujesz, że jedziesz 200mh/h...
Jesli zjezdzamy nie nie-symulacje, to twórcy GT5 powinni sie tego elementu nauczyć od Codemasters - ten kto grał w GRIDa wie o co mi chodzi. To chyba najbardziej dynamiczna gra wyscigowa - a grałem akurat w sporo gier.
Cytat:
Poza tym w GT5P podczas replay'u (a o to chyba Ci chodzi, tak to odebrałem) gra wyświetla obraz w 30 fps'ach. TAK! W momencie gdzie mamy czas na jaranie się obrazem grafika zwalnia dwukrotnie ! (podczas wyścigu rzekomo mamy 60 fps'ów )
Juz gdzies to kiedyś słyszałem. Moze przez to odebralem brak dynamiki GT5...
Niemozliwe jednak, aby gra tak zwalniala...Te 60fps to moze byc tylko na papierze
Na Valhalli czytalem, że "dynamika zrywa kask". Zobacze gameplay na jutjub
Ps. Stodoła, mamy ten sam model Nissana w Avku
co do antialiasu.. on nie jest tylko na papierze? srsly jest w grze? nie wierze ;]
zauwazyliscie ze obecnie dynamikę ma bardzo mało gier?
poczułem prędkość w grach:
grid
dirt
juiced 2
live for speed (ale ta jest rozwijana od dawien dawna)
dla ciekawych... odpalcie sobie nfsu2, ten to dopiero zapieprza
a na valhalli chyba zagrywali sie przez ostatnie pięćset lat w simsy
Wysłany: 2008-08-01, 11:22
victor_c napisał/a:
co do antialiasu.. on nie jest tylko na papierze? srsly jest w grze? nie wierze ;]
przeczytałem kilka (jak nie kilkadziesiąt) testów/recenzji GT5P. W niektórych z nich pisano właśnie, że widać różnicę gdy odpala się grę w telewizorze HD Ready a gdy na Full HD.
Ciekawe jakby to wyglądało w PAL'u. AA8x/16x ?
Kamil 13 napisał/a:
Ps. Stodoła, mamy ten sam model Nissana w Avku
Tobie też płacą za reklamę ?
edit:
Poza tym to też zależy na jakim telewizorze odpalamy. Im lepszy telewizor (czyt. mniejsza plamka) tym mniej widać "schodków", a co za tym idzie jest mniejsza potrzeba antyaliasing'u.
Model PlayStation: PSX
Wysłany: 2008-11-05, 01:17
A ja powiem tak - Moze Gran Turismo 5 Prolog jest najnowsze ale nie koniecznie najlepsze... Ja mysle ze Gran Turismo 4 jak dotychczas jest najlepsze (choc ja personalnie nie gralem) poniewaz widac ze jest to szczera kontynuacja Gran Turismo 2 ktora sie z pewnoscia podobala bardziej niz Gran turismo (1). Slyszalem ze w tej GT5 to malo samochodow
Wysłany: 2008-11-05, 19:10
GT5 jeszcze nie wyszło. Jak na razie jest GT5 Prologue które oferuje nam coś koło 80 samochodów. To i tak duża ilość w porównaniu do innych gier. GT5 na pewno zaoferuje ponad 500 samochodów. Jakby tego było mało Polyphony Digital na bieżąco tworzy nowe pojazdy które są dodawane do patchy (mowa tutaj o wersji Prologue, myślę, że w pełnej wersji nie będzie inaczej)
Model PlayStation: GRANTURISMO.PL
Wysłany: 2008-12-04, 16:22
Ostatnio pograłem w Prologue i jest super widok garażu i aut w nim się znajdujących ogólnie widok ze środka grafika świetna na Panasonicu 42 cale w HD cudo.
Co mnie rozczarowało? Hmm Grafika aż tak na kolana nie powala (więcej szczegołow by się przydało), kierowca w widoku ze wnętrza zmikomo rusza kierownicą (co to do cholery ma byc?). Jak narazie grałem na stoisku (kiera, kubełek + plazma) a wrażenia są niestety takie sobie. Czekam na fulla może do tego czasu uzbieram lużniejszej floty na PS3 i konkretny tv
Zakładam się że miałem lepsze warunki testowania gry niż ty w domu Ogromna plazma, najnowsza kiera dedykowana właśnie GT5, idealny fotel kubełkowy a do tego miła hostessa A co do wiarygodności mojej opini, nie muszę mieć w domu najnowszej konsoli żeby ocenić jaką nowa gra Poly ma grafikę a niestety ma niezbyt rzucającą na kolana. Tak to jest miało być super ekstra a jest tylko dobrze, tak bywa
Cytat:
Sorry, ale nie da sie ocenic gry grając w nią w Media Marktcie
Podaj choć jeden sensowny argument. Gry online nie oceniam bo nie miałem możliwości, oceniam to co widziałem/testowałem