Najprostszym sposobem na skonfigurowanie jest Wizard Guide, kliknijmy więc menu Config a następnie Wizard Guide.
Ukazuje on się również podczas pierwszego uruchomienia programu.
Klikamy na przycisk [Config] aby przejść do właściwej konfiguracji, na następnym okienku Wizard prosi nas o wybranie BIOS'u naszej konsoli, w download zamieszczone są biosy konsol od wersji SCPH1000 do SCPH7502, osobiście polecam bios 7502.
Klikamy NEXT
Następnie wybieramy Pluginy Odpowiedzialne za wyświetlanie grafiki, ustawcie sobie tak jak radzą twórcy epsxe czyli:
Karta Nvidia TNT / GeForce - Plugin Pete OPENGL
Karta ATI RAGE / Radeon - Plugin Pete D3D Dx7 ( występuje też nazwa Pete D3D )
Karta Matrox i pokrewne - Plugin Pete DX6 D3D
Karta VooDoo 3DFX - Lewpy GLIDE PLUGIN
Pluginy Pete'a są bardzo podobne w konfiguracji więc opiszę tylko jeden, na którym
można się śmiało wzorować.
Oczywiście klikamy na plugin nas interesujący i [CONFIG]
Najlepszym ustawieniem pod względem wydajności jest takie:
[screen przedstawiony tutaj pokazuje pełny tryb software dla psx, gra wygląda tak, jak renderuje ją konsola]
Resolution, czyli
rozdzielczość można ustawić własną, na pełen ekran ustawiłem sobie taką jaką mam na pulpicie, Windowed można ustawić wedle uznania.
Jeśli ktoś zapragnie ustawień bardziej na Hardware, które potrafią pożreć trochę zasobów komputera to niech przełączy
Texture filtering na [6 - Extended]
OffScreen Drawing na [3 - Shows more stuff]
Framebuffer na [3 - software - slow]
Framebuffer access na [3- GFX card buffer reads and moves]
Można tu również z Misc. zaznaczyć Color Dithering.
Zaznaczam jednak, że niektóre z ustawien trzeba mogą sprawić iż Wasze Gran Turismo nie będzie wyglądać tak jak na konsoli a pojawią się na nim krzaczki, wtedy trzeba ręcznie zlokalizować usterkę i ją usunąć, te ustawienia, które podałem na początku w pełni zgadzają się z oboma częściami GT i nie trzeba ich modyfikować.
...No to kamień milowy za nami.. klikamy NEXT
Dźwięk w Epsxe to praktycznie jeden plugin który nie ma zbytnio zawiłek konfiguracji. Wystarczy zaznaczyć i tyle. Dopiero potem trzeba zaznaczyć poprzez kliknięcie menu Config>Sound wszystkie cztery opcje odtwarzania dźwięków.
klikamy NEXT
Wybieramy wersję sterowników napędu CD ROM w naszym komputerze, ASPI CORE odpowiada za windows 9x a WNT/W2K za windows 2000/NT/XP, pozostaje kliknąc NEXT i skonfigurować kontrolery.
Kontrolery, opis przycisków
Teraz wystarczy zrestartowac EPSXE i cieszyć się grą.
ja tam wole nawet palowe tak dać i tak jak ktoś da region na PAL to mu zrobi w PAL
a jeżeli koniecznie chcemy miec poprawność to dajemy Auto detect FPS limit i nie ma problemu, wibracji nie używam, bo nie z kazda grą sa kompatybilne i sprawiaja problemy
Model PlayStation: PSP Slim & Lite
Wysłany: 2007-10-02, 14:41
To jest najlepszy Emulator. Kiedyś miałem kartę na płycie głównej zintegrowaną, 128ramu i procka 1.8...I GT po odpowiedniej konfiguracji śmigało poprawnie! Nie ma lepszego emulatora...
Jeżeli chodzi o gry PAL to wystarczy wybrać region na automatyczny, a jak gra chodzi za szybko to wystarczy w konfiguracji grafiki nacisnąć "nice" po lewej na dole i wszystko będzie dobrze działać.
Nie lubię krytykować czyiś postów ale z doświadczenia się dowiedziałem co nieco o tym emulatorze i niestety nie mogę się zgodzić z tymi ustawieniami przynajmniej nie do końca
Otóż plugin graficzny Open GL jest to najlepszy plugin gdzie sie GT 2 świetnie prezentuje ale starsze gry typu Diablo już na nim mi nie działają, a Quake 2 ma zwiechy jak się jest w wodzie (lecą czarne pasy na cały ekran ).
Do starszych gier typu diablo i tych które nie działają na Open GL soft diver 1,17 jest słaby ale wszystkie gry działają.
Co do konfiguracji nie polecam tych ustawień co są wyżej wymienione. Ja mam ustawioną rozdzielczość 800x600 w fullscreen mode i window mode ale mam zaznacozne fullscreen mode mniej ramu żre co jest przydatne przy grafice Open GL i z włączonym frapsem ( program do nagrywania filmików i robienia fot). Jeżeli chodzi o rozdzielczość to polecam 800x600 nie większą ponieważ gra obsługuje i tak tylko 640x480 wiec tylko pikselizacji można narobić.
Co do FPS'ów ja mam zawsze auto detect i nigdy nie mam problemów z grami.
Pozostałych funkcji się nie zmienia chyba że się ktoś chce pobawić
Jeżeli gra chodzi za szybko to w konfiguracji jest na dole Default setting i tam wystarczy kliknąć "nice" czasem może się zdarzyć że zmieni się rozdzielczość wystarczy ustawić 800x600 i powinno wszystko śmigać.
Jeżeli chodzi o wibracje to nigdy mi nie działała na emulatorze ale to nic. Wibracja może działać ale nie musi wszystko zależy od pada i przejściówki jakiej używamy.
Podsumowując ePSXe 1.6 jest według mnie najlepszym emulatorem gier konsolowych ponieważ można go ustawić według własnych potrzeb i nie trzeba mieć wcale mocnego kompa żeby pograć nie tracąc FPS'ów. I dodatkowa opcja która mi się bardzo spodobała to multi tap niestety nie kontabilny ze wszystkimi grami ale z wiekszością z 5 moich gier na multitapa 4 działaly
jak dla mnie ocen atego emulatora to 9,5/10
Wysłany: 2008-01-03, 16:37
pszema napisał/a:
Cytat:
Ja mam wszystko ustawione tak, żeby wycisnąć najlepszą grafikę
LAMER!!!
Do grafy to tylko open GL i dobra rozdzielczość ale bez przesady żeby tylko grafa się liczyła
Ty jesteś lamer
Przecież dobra oprawa graficzna dodaje miodności grze...Wyobrażasz sobie takiego Crysisa z dupiastą grafiką? Wtedy ta gra niczym by sie nie wyróżniała
Nie ukrywam, że lubię kiedy gra dobrze wygląda, ale to nie jest najważniejsze. Zresztą, ustawienie tej grafy zajęło mi 5minut. Co w tym złego? Ludzie...
Mam nadzieje, że na tym forum nie będzie jazdy na każdego jak na granturismo.pl...Lamerem to ty mnie nazwałaś bezpodstawnie...Chyba się zaczyna...
_________________ Pomagam tylko na forum - od tego ono jest. Jeśli dostanę wiadomość z prośbą o pomoc - zignoruję.
Wybacz Kamil 13 że cię uraziłem ale mam za dużo znajomych co nie kupią gry jeżeli grafika nie będzie miodna ja jestem ich przeciwieństwem dla mnie liczy się fabuła, grywalność, miodność gry na końcu jest muzyka (zależy w jakich grach, ale w większości) ...................................................................................... i het het tam na końcu grafika. Skoro masz 13 lat to możesz nie zrozumieć bo ciebie nie było za czasów commodore
I serio krew mnie zalewa jak ktoś potrafi mówić o grafice 30min, a 5 min o reszcie (grywalność, muzyka, miodność gry itp.) Trudno tego nie skomentować jak człowiek (może nie ty ale dwóch moich kumpli) nie kupi jakiejś gry bo grafika jest za słaba
PS: Skoro na innych forach miałeś tak samo to znaczy że to prawda
Wysłany: 2008-01-03, 22:39
pszema napisał/a:
Wybacz Kamil 13 że cię uraziłem ale mam za dużo znajomych co nie kupią gry jeżeli grafika nie będzie miodna ja jestem ich przeciwieństwem dla mnie liczy się fabuła, grywalność, miodność gry na końcu jest muzyka (zależy w jakich grach, ale w większości) ...................................................................................... i het het tam na końcu grafika. Skoro masz 13 lat to możesz nie zrozumieć bo ciebie nie było za czasów commodore
I serio krew mnie zalewa jak ktoś potrafi mówić o grafice 30min, a 5 min o reszcie (grywalność, muzyka, miodność gry itp.) Trudno tego nie skomentować jak człowiek (może nie ty ale dwóch moich kumpli) nie kupi jakiejś gry bo grafika jest za słaba
PS: Skoro na innych forach miałeś tak samo to znaczy że to prawda
1.Spoko
2. DLA MNIE też grafika NIE JEST najważniejsza...Już to mówiłem, jednak jak gra fajnie wygląda to grywalności daje TROSZECZKE, ale jeśli miałbym wybrać super grę z grafiką na poziomie PSXa, a badziewiastą z super grafą to wiadomo co bym wybrał (i chyba nie tylko ja).
3. Nie było mnie może, ale jak byłem mały to miałem Commodore 64, Amige CD32 i Pegazusa, więc swoje wiem Grałem jeszcze na Amidze CDTV fAJNY SPRZęT
4. No ja też nie lubię, jak koleś mówi ze grafa jest najważniejsza. Tak jak pewien dzieciaczkek na emuinfo, który najeźdźał na takiego PSXa, bo grafa słaba, konsola stara coś tam. Jak mu wymienili ilość fajnych tytułów na PSXa to się zatkał
_________________ Pomagam tylko na forum - od tego ono jest. Jeśli dostanę wiadomość z prośbą o pomoc - zignoruję.
THX a teraz pytanie mam miesiąca skad moge zdobyć SCPH7502 (tak dokładnie to już nie mam mojego psx'a ) wiec moze ktos wstawi w postaci linka ??
[ Dodano: 2008-01-21, 15:13 ]
aha google tutaj mnie doprowadzilo w poszukiwani tego pliku
[ Dodano: 2008-01-22, 14:05 ]
halo? jest tu ktoś? fajnie by był gdyby mi ktoś pomugł chyba że forum zdechło a może nie????może sie doczekam pomocy?? coś tak wolno(poza postem u góry)
Model PlayStation: SCPH-102C & SCPH-77004 Pomógł: 2 razy Posty: 163
Wysłany: 2008-01-22, 17:07
Tak, u nas w downloadzie jest link do biosów (w tym scph-7502). Wystarczy poszukać, pobrać i wgrać do folderu ../ePSXe/bios/
_________________ Zarejestruj się na forum. To trwa mniej niż 20 sekund* !
*potwierdzone naukowo LFS na GranTurismo.com.pl? Czemu nie! Więcej info tutaj